Sütőben sült steakburgonya, házi ketchup

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sütőben sült steakburgonya, házi ketchup image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

5 Adag
  • Házi ketchup (2x3 dl-es üveghez):

    • 8   dl Paradicsomszósz
    • 1   kg Paradicsom
    • 20   dkg Alma
    • 20   dkg Vöröshagyma
    • 12,5   kg Nádcukor
    • 1,5   dl almaecet
    • 0,5   kávéskanál Cayenne bors
    • 1   teáskanál Szegfűbors
    • 1   kávéskanál Oregánó
    • 0,5   evőkanál
  • Sütőben sült steakburgonya:

    • 1   kg Burgonya
    • 0,5   dl Olívaolaj
    • 1   teáskanál Kakukkfű
    • 1   teáskanál Oregánó
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors

Előkészítés

  1. A ketchupot hetekkel előre is elkészíthetjük, lezárva akár fél évig is eláll. Egy nagy lábasba tesszük a paradicsomszószt, a hámozott, magozott paradicsomot, a meghámozott, kicsumázott, feldarabolt almát, a felszeletelt hagymát, a cukrot, ecetet, Cayenne-borsot, szegfűborsot, oregánót és a sót. Kb. 1 óráig főzzük, amíg a hagyma és az alma teljesen megpuhul benne. Ekkor botmixerrel az egészet pürésítjük, majd további 30–45 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük.

  2. Azonnal is fogyasztható, de még finomabb, ha néhány hétig pihen.
    A burgonyát megmossuk és alaposan megszárítjuk. Héjastul, hosszában cikkekre vágjuk. Egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk az olajjal és a fűszerekkel, sóval, borssal, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. 220 °C-os sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.