A ketchupot hetekkel előre is elkészíthetjük, lezárva akár fél évig is eláll. Egy nagy lábasba tesszük a paradicsomszószt, a hámozott, magozott paradicsomot, a meghámozott, kicsumázott, feldarabolt almát, a felszeletelt hagymát, a cukrot, ecetet, Cayenne-borsot, szegfűborsot, oregánót és a sót. Kb. 1 óráig főzzük, amíg a hagyma és az alma teljesen megpuhul benne. Ekkor botmixerrel az egészet pürésítjük, majd további 30–45 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük.
Sütőben sült steakburgonya, házi ketchup
Hozzávalók
5
Adag
-
Házi ketchup (2x3 dl-es üveghez):
- 8 dl Paradicsomszósz
- 1 kg Paradicsom
- 20 dkg Alma
- 20 dkg Vöröshagyma
- 12,5 kg Nádcukor
- 1,5 dl almaecet
- 0,5 kávéskanál Cayenne bors
- 1 teáskanál Szegfűbors
- 1 kávéskanál Oregánó
- 0,5 evőkanál Só
-
Sütőben sült steakburgonya:
- 1 kg Burgonya
- 0,5 dl Olívaolaj
- 1 teáskanál Kakukkfű
- 1 teáskanál Oregánó
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
Előkészítés
Azonnal is fogyasztható, de még finomabb, ha néhány hétig pihen.
A burgonyát megmossuk és alaposan megszárítjuk. Héjastul, hosszában cikkekre vágjuk. Egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk az olajjal és a fűszerekkel, sóval, borssal, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. 220 °C-os sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.