Sütőtökkrémleves, friss kecskesajtgombócokkal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sütőtökkrémleves, friss kecskesajtgombócokkal
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés1:10 óra

Előkészítés

    Kecskesajtgombóc:

  1. A friss kecskesajtot villával összetörjük és nedvességtartalmától függően, annyi kenyérbelet teszünk hozzá, hogy gyúrható állagú gombócokat kapjunk. Kanálnyi méretű gombócokat gyúrunk, enyhén nedves kézzel, majd őrölt tökmagba forgatjuk. Hűtőbe tesszük tálalásig.

  2. Tökleves:

  3. A sütőtököt alaposan megmossuk, közben körömkefével megsikáljuk. A tököt kettévágjuk, negyedeljük, tetszőleges, süthető méretűre daraboljuk. (Magját egy kisebb fazékba kaparjuk.) Sütőpapírral bélelt tepsire rendezgetjük a tököket, 170 fokos sütőben 50-70 perc alatt vajpuhára sütjük.

  4. Míg sül a tök, a szőlőmagolajban az aprított póréhagymát lassan pirítjuk-pároljuk, szinte konfitáljuk. Mikor már puha a póréhagyma, hozzáadjuk a mézet és a fűszerpaprikát.

  5. Ha elkészült a tök, kanállal a tök húsát kikaparjuk a héjából. A héját nem dobjuk ki, hanem a kisebb fazékba tesszük, amiben a mag is található. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a magot és a héjat, majd „áztatós” alaplevet készítünk belőle: Felforraljuk, 8-10 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és 8-10 percig pihentetjük, áztatjuk, majd leszűrjük.

  6. Nagyteljesítményű turmixba tesszük a sült tököt, az olajos-mézes póréhagymát, a leszűrt alaplé, a narancslé és szójatej egy részét, majd elkezdjük turmixolni. Közben sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.

  7. Ha szükséges és úgy ítéljük, akkor adagoljunk hozzá még szójatejet, alaplevet és narancslevet. Pikáns, selymes, kellemesen savanykás édes-sós, mély sütőtökízű levest kell, hogy kapjunk.

  8. Ha elkészültünk, forrón, de nem túl forrón tálaljuk. Pirított tökmagot és tökmagolajat teszünk a tetejére, valamint betétnek a kecskesajtgombócokat.