Sütőtökös rizottó mini húsgombóccal

Sütőtökös rizottó mini húsgombóccal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 5 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 50   dkg Darált sertéshús
    • 1   darab Tojás
    • 1   fej Fokhagyma
    • 1   csokor Petrezselyem
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
    • 4   evőkanál Balzsamecet
    • 6   dkg Vaj
    • 4   evőkanál Extra szűz olívaolaj
    • 1   fej Vöröshagyma
    • 25   dkg Rizs
    • 1,5   dl Irsai Olivér Fehér Bor
    • 8   dl Alaplé vagy leszűrt húsleves
    • 50   dkg Sütőtök
    • 6   dkg Parmezán sajt

Előkészítés

  1. A húsgombócokhoz összekeverjük az összes hozzávalót, és diónyi gombócokat formázunk. 200 °C-os sütőben 15 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a balzsamecetet, és erős lángon átpirítjuk, hogy a balzsamecet sziruposan bevonja.A rizottóhoz a fele vaj és olívaolaj keverékén üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen befedje. Ekkor hozzáöntjük a fehérbort, és megvárjuk, hogy teljesen elpárologjon. Ekkor hozzáadjuk a húsleves ¼ részét. Takarékra vesszük a hőt, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a rizs teljesen felszívja.

  2. Ezt a folyamatot ismételjük, tehát merőkanalanként, lassan adagoljuk az alaplevet, és közben folyamatosan keverjük, így kapjuk a megfelelő, krémes állagot. A legvégén hozzáadjuk a sütőtökpürét (ehhez előzőleg felkockázzuk, sütőben puhára sütjük, végül pürésítjük a tököt), valamint a reszelt parmezánt. Tálalás előtt közvetlenül hozzáadjuk a vaj másik felét is. A balzsamecetes, mázas, mini húsgombóccal tálaljuk.

Címkék