Szabolcsi töltött káposzta

Szabolcsi töltött káposzta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1:20 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 2   darab Fejeskáposzta
    • 2   evőkanál
    • 10   dkg Füstölt szalonna
    • 10   dkg Kolbász
  • Töltelék

    • 40   g Kukoricadara
    • 1   nagy evőkanál Pirospaprika
    •  
    •   bors
    • 1   l Paradicsomszósz

Előkészítés

    Előkészítjük a káposztát: külső leveleit óvatosan lefejtjük, 12 ép levelet kell kapnunk. A torzsát eltávolítjuk, a megmaradt káposztát vékonyra gyaluljuk. Nagy tálban besózzuk 2 evőkanál sóval, és  állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Alaposan kinyomkodjuk, és átöblítjük. A 12 levelet forró, lobogó sós vízben néhány percig blansírozzuk, majd lecsepegtetjük.  Egy másik megoldás: az egész káposztafejet tesszük a forró vízbe, és néhány percig főzzük, így könnyen egyben leválnak a levelei.

    A töltelékhez összekeverjük a darált húst, a kukoricadarát és a paprikát, megsózzuk, megborsozzuk. Egy-egy evőkanál tölteléket helyezünk a levelek alsó részére, a két szélét felhajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A kinyomkodott aprókáposztát egy nagy lábas aljára tesszük. Körben a tetejére helyezzük a töltött káposztákat, mellészórjuk a füstölt szalonnacsíkokat és a kolbászkarikákat. A tetejét befedjük az aprókáposztával. Ráöntjük a paradicsomszószt, és annyi vizet, hogy ellepje a káposztákat, kb. 400 ml-t. 45-60  percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul.