Szalonnás-paradicsomos penne, bazsalikommal, mozarellával sütve

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Szalonnás-paradicsomos penne, bazsalikommal, mozarellával sütve
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés30 perc

Előkészítés

    Paradicsomszósz

  1. Kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a lereszelt zellert és a sárgarépát. Pár perc alatt erős lángon megpirítjuk, hozzáadunk egy nagy csipet cukrot, amivel a zöldség karamellizálódik egy kicsit. Ezután vörösbort adunk hozzá, és egy evőkanálnyi paradicsompürét. Pár percig forraljuk. Ezt követően hozzáadjuk a héj nélküli, felkockázott paradicsomokat. Felforraljuk, megsózzuk, frissen őrölt borsot és frissen vágott bazsalikomot hintünk rá. Pár percig forraljuk.

  2. A bacont kevés olívaolajon megpirítjuk, majd a baconból kiveszünk pár kanállal, és félretesszük a tálalásig. A többi baconhoz pedig hozzáadjuk a vékonyra lereszelt fokhagymát és egy csurranásnyi olívaolajat, majd a tészta elkészítéséhez felhasználjuk.

  3. Penne

  4. Vizet forralunk, ha felforrt, alaposan megsózzuk. Beletesszük a tésztát, és a tasakon található ajánlott főzési időhöz képest két perccel rövidebb ideig főzzük. Ha a tészta elkészült, leszűrjük, valamint hideg vízzel átöblítjük. A tésztafőzőfazékban összekeverjük a tésztát és a baconos-fokhagymás olívaolajat. Megkóstoljuk, ha szükséges, még sózzuk, frissen őrölt borsot azonban mindenképpen tegyünk rá!

  5. Összeállítás

  6. A cukkiniból vékony szalagokat készítünk, majd késsel hosszában kb. 2 cm széles metéltekké vágjuk. A kész paradicsomszószt, a főtt pennét, valamint a nyersen hagyott cukkinimetéltet összekeverjük. Annyi paradicsomszószt adjunk a tésztához, hogy kellően szaftos maradjon, sőt, azt is kalkuláljuk bele, hogy tészta magába fog szívni a szószból! Öntött vas serpenyőkbe adagoljuk a tésztát, a tetejét elsimítjuk. Egész bazsalikomleveleket terítünk a tetejére, valamint vastagon betakarjuk a szeletelt mozzarellával is. Forró, 180–190 °C-os sütőben sütjük egészen addig, amíg a mozzarella pirulni kezd, és jellegzetesen, hólyagosan megolvad. Ha elkészült, a tetejét megszórjuk a félretett szalonnával, pár csurranásnyi olívaolajat is locsolunk rá, frissen vágott bazsalikommal és frissen őrölt borssal hintjük meg.