A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, majd csillagreszelőn (legapróbb lyukon) lereszeljük egy tálba, mert a levére is szükségünk van.
Sztrapacska
Hozzávalók
-
Tészta:
- 800 g Magas keményítőtartalmú burgonya
- 4 - 5 evőkanál Finomliszt
- 1 darab Tojás
- 4 - 5 gerezd Fokhagyma
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Őrölt feketebors
-
Ragu:
- 100 g Füstölt császárszalonna
- 100 g Kolozsvári szalonna
- ízlés szerint Őrölt feketebors
- 300 g Juhtúró
- 150 g Tehéntúró
- 4 evőkanál Tejföl
- 120 g Savanyú káposzta
-
Tálaláshoz:
- egy kevés Snidling és/vagy medvehagyma
Előkészítés
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és a fokhagymát, elkeverjük, és először kevesebb lisztet adunk hozzá, mert függ a burgonya keményítőtartalmától is, hogy mennyit vesz fel, de egy nokedliszerű tésztaállagot kell kapnunk.
A szalonnákat 0,5x0,5 centis kockára vágjuk, kisütjük zsírjára, szépen megpirítjuk. Borsozzuk meg! Hozzáadjuk a tejfölt, egy picit lepirítjuk a szalonnával együtt, majd jöhet hozzá a túró és a juhtúró is. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük. Legvégül, ha szeretjük, apróra vágott savanyú káposztát is keverünk a túrós-tejfölös ragunkhoz.
Forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk a tésztát nokedliszaggatóval. Épp csak gyöngyözzön a vizünk. Amikor már majdnem készre főtt, egy szűrőkanál segítségével átszedjük a juhtúrós alapba, majd összekeverjük, összeforraljuk, ezután még ízesíthetjük.
Egy kicsit ragadós, szaftos tésztaételt kell, hogy kapjunk. Ha esetleg nem annyira szaftos, akkor a burgonyás főzőléből (amiben a tésztát főztük ki) kell még hozzáadni.
Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés szezonális, aprított zöldfűszerrel.