Sztrapacska

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Sztrapacska image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 15 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Személy
  • Tészta:

    • 800   g Magas keményítőtartalmú burgonya
    • 4   - 5   evőkanál Finomliszt
    • 1   darab Tojás
    • 4   - 5   gerezd Fokhagyma
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt feketebors
  • Ragu:

    • 100   g Füstölt császárszalonna
    • 100   g Kolozsvári szalonna
    •   ízlés szerint Őrölt feketebors
    • 300   g Juhtúró
    • 150   g Tehéntúró
    • 4   evőkanál Tejföl
    • 120   g Savanyú káposzta
  • Tálaláshoz:

    •   egy kevés Snidling és/vagy medvehagyma

Előkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, majd csillagreszelőn (legapróbb lyukon) lereszeljük egy tálba, mert a levére is szükségünk van.

  2. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és a fokhagymát, elkeverjük, és először kevesebb lisztet adunk hozzá, mert függ a burgonya keményítőtartalmától is, hogy mennyit vesz fel, de egy nokedliszerű tésztaállagot kell kapnunk.

  3. A szalonnákat 0,5x0,5 centis kockára vágjuk, kisütjük zsírjára, szépen megpirítjuk. Borsozzuk meg! Hozzáadjuk a tejfölt, egy picit lepirítjuk a szalonnával együtt, majd jöhet hozzá a túró és a juhtúró is. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük. Legvégül, ha szeretjük, apróra vágott savanyú káposztát is keverünk a túrós-tejfölös ragunkhoz.

  4. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk a tésztát nokedliszaggatóval. Épp csak gyöngyözzön a vizünk. Amikor már majdnem készre főtt, egy szűrőkanál segítségével átszedjük a juhtúrós alapba, majd összekeverjük, összeforraljuk, ezután még ízesíthetjük.

  5. Egy kicsit ragadós, szaftos tésztaételt kell, hogy kapjunk. Ha esetleg nem annyira szaftos, akkor a burgonyás főzőléből (amiben a tésztát főztük ki) kell még hozzáadni.

  6. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés szezonális, aprított zöldfűszerrel.