Szuper csokis láva süti

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Szuper csokis láva süti image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

8 Darab
    • 200   g Étcsokoládé
    • 200   g Vaj
    • 160   g Porcukor
    • 160   g Liszt
    • 3   darab Tojás
    • 2   darab Tojás sárgája
    • 2   nagy csipet
    • 0,5   kávéskanál Szerecsendió

Előkészítés

    A csokoládés lávasütit és a szuflét gyakran összekeverik, és bár a forma, amiben sütik lehet ugyanaz, az elkészítési mód és egyébként a végeredmény is más. Az előbbihez a szufléval ellentétben nem használjuk a tojásfehérjét külön, habbá verve, valamint a finomliszt mennyisége is több a tojások arányában. A lávasüti gyakorlatilag egy piskótatészta, ami a magas hőmérsékletű sütéstől kívül hirtelen kérget kap, míg a belseje híg marad, így tálaláskor, ahogy a neve is mutatja lávaként bújik elő a krémes csokoládé.

  1. Vízgőz fölött olvasztjuk a csokoládét a vajjal, sóval amíg fényes nem lesz. A vízbe semmiképp ne érjen bele a tál alja, mert a csokoládé könnyen megég, és figyeljünk, hogy a keverékünk teljesen egynemű legyen.

  2. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral kifehéredésig verjük egy habverővel. Hozzákeverjük a lisztet és egy kevés szerecsendiót fűszer gyanánt. Az olvasztott csokoládés keveréket hozzáforgatjuk és teljesen egynemű tésztává keverjük. Egy viszonylag tömör, a kanálról magától le nem folyó állagot kell kapjunk.

  3. Külön hangsúlyt kell fektessünk a formák előkészítésére is. A kivajazott bögrénk vagy szufléformánk belső falához kell nyomjunk egy sütőpapírhengert, aminek bőven túl kell lógnia a formán. Azt legjobb, ha fölül megtűzzük, miután megtűztük alul, kis vajjal megkenve tapasztjuk össze az illesztésnél.

  4. Az előkészített formába a peremig töltjük a tésztát és 12-15 perc alatt készre sütjük 220-230 fokon.

  5. Kivesszük a sütőből és óvatosan kiforgatjuk a formából a süteményt. Porcukorral vagy fagylalttal is tálalhatjuk.