A csokoládés lávasütit és a szuflét gyakran összekeverik, és bár a forma, amiben sütik lehet ugyanaz, az elkészítési mód és egyébként a végeredmény is más. Az előbbihez a szufléval ellentétben nem használjuk a tojásfehérjét külön, habbá verve, valamint a finomliszt mennyisége is több a tojások arányában. A lávasüti gyakorlatilag egy piskótatészta, ami a magas hőmérsékletű sütéstől kívül hirtelen kérget kap, míg a belseje híg marad, így tálaláskor, ahogy a neve is mutatja lávaként bújik elő a krémes csokoládé.
Szuper csokis láva süti
Hozzávalók
-
- 200 g Étcsokoládé
- 200 g Vaj
- 160 g Porcukor
- 160 g Liszt
- 3 darab Tojás
- 2 darab Tojás sárgája
- 2 nagy csipet Só
- 0,5 kávéskanál Szerecsendió
Előkészítés
Vízgőz fölött olvasztjuk a csokoládét a vajjal, sóval amíg fényes nem lesz. A vízbe semmiképp ne érjen bele a tál alja, mert a csokoládé könnyen megég, és figyeljünk, hogy a keverékünk teljesen egynemű legyen.
Egy másik tálban a tojásokat a cukorral kifehéredésig verjük egy habverővel. Hozzákeverjük a lisztet és egy kevés szerecsendiót fűszer gyanánt. Az olvasztott csokoládés keveréket hozzáforgatjuk és teljesen egynemű tésztává keverjük. Egy viszonylag tömör, a kanálról magától le nem folyó állagot kell kapjunk.
Külön hangsúlyt kell fektessünk a formák előkészítésére is. A kivajazott bögrénk vagy szufléformánk belső falához kell nyomjunk egy sütőpapírhengert, aminek bőven túl kell lógnia a formán. Azt legjobb, ha fölül megtűzzük, miután megtűztük alul, kis vajjal megkenve tapasztjuk össze az illesztésnél.
Az előkészített formába a peremig töltjük a tésztát és 12-15 perc alatt készre sütjük 220-230 fokon.
Kivesszük a sütőből és óvatosan kiforgatjuk a formából a süteményt. Porcukorral vagy fagylalttal is tálalhatjuk.