Előkészítés
- Kalács (kelt tészta)
- Fazékba öntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy kicsit melegítjük az egészet, de épphogy csak testhőig, majd, hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson az élesztő. A kézmeleg vajat tegyük bele a tejbe és adjuk hozzá a tojásokat is. Jöhetnek az ízesítők, úgy, mint a citrusoknak a héja, illetve egy rúd vanília kikapart magja.
- Öntsük a nedves anyagokat a keverőtálba és adjuk hozzá a liszt felét. Egyelőre egy galuskaállagot szeretnénk elérni. Ha ez megvan ezen a ponton sózom a tésztát, és hozzáadom a maradék lisztet, majd elkezdem kidagasztani a tésztát. Addig keverem, amíg el nem válik az edény falától. A kész tésztát egy nagy tálban, lefóliázva hagyom másfél-kétszeresére kelni.
- A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett deszkára öntöm, és 5 egyforma (egyenként 220 grammos) tésztát vágok belőle. A levágott tésztákat virgolom, azaz a sarkait behajtom, a tészta alá forgatom, majd a tenyerem és ujjaim segítségével a deszkán sima felületű gombócokká formázom.
- Egy hosszúkás formát kivajazunk és beletesszük a gombócokat, azokat kicsit egymáshoz nyomjuk, hogy beleférjen. Hagyjuk, hogy lefóliázva összekeljenek. Kikevert tojással kenjünk be a felületét és a 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt süssük készre, amíg sötétbarna nem lesz a teteje.
- Kivesszük a sütőből és egy rácson hagyjuk pihenni, kivéve a formából, hogy ne ázzon el a benne lévő maradék gőztől. Mielőtt fogyasztjuk várjuk meg, amíg kihűl. French toast
- Beáztatjuk a kalácsot a tojásos-tejes-tejszínes keverékbe, majd habzó vajban megpirítjuk mindkét oldalán, ha szeretnénk forgatás előtt cukrozzuk mindkét oldalát, és hagyjuk, hogy rákaramellizálódjon.