Szuper foszlós kalács

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Szuper foszlós kalács image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 4:20 óra
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

1 Adag
  • Kalács (kelt tészta)

    • 900   g Liszt
    • 3,5   - 4   dl Tej
    • 190   g Szobahőmérsékletű vaj
    • 90   g Kristálycukor
    • 25   g Friss élesztő
    • 4   darab Tojássárgája
    • 1   darab Egész tojás
    • 0,5   darab Citrom reszelt héja
    • 1   rúd Vanília
    • 2   kávéskanál
  • French toast

    • 1   darab Tojás
    • 1   dl Tejszín
    •   Tej
    • 1   darab Tojás
    • 1   dl Tej
    • 1   dl Tejszín
    • 1   csipet őrölt fahéj
    •  
    •   Cukor
    • 1   - 2   evőkanál Kristálycukor
    • 1   evőkanál Vaj

Előkészítés

    Kalács (kelt tészta)
  1. Fazékba öntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy kicsit melegítjük az egészet, de épphogy csak testhőig, majd, hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson az élesztő. A kézmeleg vajat tegyük bele a tejbe és adjuk hozzá a tojásokat is. Jöhetnek az ízesítők, úgy, mint a citrusoknak a héja, illetve egy rúd vanília kikapart magja.

  2. Öntsük a nedves anyagokat a keverőtálba és adjuk hozzá a liszt felét. Egyelőre egy galuskaállagot szeretnénk elérni. Ha ez megvan ezen a ponton sózom a tésztát, és hozzáadom a maradék lisztet, majd elkezdem kidagasztani a tésztát. Addig keverem, amíg el nem válik az edény falától. A kész tésztát egy nagy tálban, lefóliázva hagyom másfél-kétszeresére kelni.

  3. A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett deszkára öntöm, és 5 egyforma (egyenként 220 grammos) tésztát vágok belőle. A levágott tésztákat virgolom, azaz a sarkait behajtom, a tészta alá forgatom, majd a tenyerem és ujjaim segítségével a deszkán sima felületű gombócokká formázom.

  4. Egy hosszúkás formát kivajazunk és beletesszük a gombócokat, azokat kicsit egymáshoz nyomjuk, hogy beleférjen. Hagyjuk, hogy lefóliázva összekeljenek. Kikevert tojással kenjünk be a felületét és a 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt süssük készre, amíg sötétbarna nem lesz a teteje.

  5. Kivesszük a sütőből és egy rácson hagyjuk pihenni, kivéve a formából, hogy ne ázzon el a benne lévő maradék gőztől. Mielőtt fogyasztjuk várjuk meg, amíg kihűl.

  6. French toast
  7. Beáztatjuk a kalácsot a tojásos-tejes-tejszínes keverékbe, majd habzó vajban megpirítjuk mindkét oldalán, ha szeretnénk forgatás előtt cukrozzuk mindkét oldalát, és hagyjuk, hogy rákaramellizálódjon.