Tarte Tatin, avagy a klasszikus almatorta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Tarte Tatin, avagy a klasszikus almatorta image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1:20 óra

Hozzávalók

4 Személy
  • Tészta

    • 340   g Liszt
    • 140   g Vaj
    • 1   kávéskanál
    • 1   darab Tojás
    • 0,5   - 1   dl Víz
  • Almatorta

    • 100   - 120   g Kristálycukor
    • 60   g Vaj
    • 1   darab Citrom kifacsart leve
    • 1   darab Vaníliarúd
    • 4   - 5   darab Zöld alma

Előkészítés

    TÉSZTA

    A lisztet kézzel összemorzsoljuk, majd keverőgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a tojást. Elkezdjük dagasztani, és apró lépésenként csurgatjuk hozzá a vizet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tészta kezd összeállni, nem adunk hozzá több vizet, és kivesszük a keverőgépből. Deszkán cipót formázunk belőle, kissé ellapítjuk, szorosan fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük pihenni minimum fél órára.

    ALMATORTA

    Egy nagyjából 27–30 cm átmérőjű öntöttvas serpenyőben a cukrot aranysárgára karamellizáljuk. Ha elkészült a karamell, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és a vanília kikapart magját. Gyorsan elkeverjük, kissé le is hűl, ezáltal sűrű, vajas karamellszószt kapunk. Az almacikkeket szép egyenletesen elrendezgetjük a serpenyőben, pár percig hagyjuk pihenni.

    Közben a tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, a serpenyővel megegyező méretű korongot vágunk a tésztából, és betakarjuk vele az almával kibélelt serpenyőt, a tészta széleit szorosan hozzányomkodva a serpenyő belső feléhez. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd 180 °C-os sütőben sütjük, míg a tészta „kopogós”, aranybarna nem lesz. Nagyjából 40 perc alatt sül meg. Ha elkészült, hagyjuk pihenni legkevesebb fél órát, majd tányérra borítjuk egy határozott mozdulattal. Nem túl kemény tejföllel kikevert tejszínhabbal tálalhatjuk, de igen remek, sőt klasszikus kísérője a vaníliafagylalt is.