TÉSZTA
A lisztet kézzel összemorzsoljuk, majd keverőgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a tojást. Elkezdjük dagasztani, és apró lépésenként csurgatjuk hozzá a vizet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tészta kezd összeállni, nem adunk hozzá több vizet, és kivesszük a keverőgépből. Deszkán cipót formázunk belőle, kissé ellapítjuk, szorosan fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük pihenni minimum fél órára.
ALMATORTA
Egy nagyjából 27–30 cm átmérőjű öntöttvas serpenyőben a cukrot aranysárgára karamellizáljuk. Ha elkészült a karamell, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és a vanília kikapart magját. Gyorsan elkeverjük, kissé le is hűl, ezáltal sűrű, vajas karamellszószt kapunk. Az almacikkeket szép egyenletesen elrendezgetjük a serpenyőben, pár percig hagyjuk pihenni.
Közben a tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, a serpenyővel megegyező méretű korongot vágunk a tésztából, és betakarjuk vele az almával kibélelt serpenyőt, a tészta széleit szorosan hozzányomkodva a serpenyő belső feléhez. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd 180 °C-os sütőben sütjük, míg a tészta „kopogós”, aranybarna nem lesz. Nagyjából 40 perc alatt sül meg. Ha elkészült, hagyjuk pihenni legkevesebb fél órát, majd tányérra borítjuk egy határozott mozdulattal. Nem túl kemény tejföllel kikevert tejszínhabbal tálalhatjuk, de igen remek, sőt klasszikus kísérője a vaníliafagylalt is.