Tavaszi pásztorpite

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Tavaszi pásztorpite
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A lapockát alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, római köménnyel, kakukkfűvel és olívaolajjal. Hagyjuk pihenni pár percet, közben egy mély tepsi aljába szórjuk a hagymát, fokhagymát, sárgarépát. Rátesszük a lapockát, ujjnyi vizet öntünk alá és alufóliával letakarjuk.

  2. 150 fokos sütőben sütjük akár három órán át, míg omlósan puha nem lesz. Ha megpuhult a bárány és picit ki is hűlt, nagyobb darabokra csipkedjük kézzel. Nagyméretű serpenyőben, habzó vajon alaposan körbe pirítjuk. (Közben a belőle kisült pecsenyelevet leszűrjük és a zöldségeket is félrerakjuk.) A pecsenyelevet szakaszosan rácsurgatjuk a piruló pecsenyére és átglazúrozzuk. Ha kész a hús, hozzáadjuk a vele sült hagymát, répát és a kiolvadt, mirelitborsót, illetve a tisztított, nagyobb darabokra vágott vegyes spárgát is. Két-három percig még pirítjuk. Kész a ragunk, hagyhatjuk pihenni.

  3. A héjában főtt, majd áttört burgonyát egy nagy fazékba tesszük, hozzáadjuk a tejet és felmelegítjük. Hozzáadjuk a vajat, ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal és kevés reszelt sajttal is.Ne legyen klasszikus burgonyapüré, annál legyen szárazabb és keményebb, de jó ízű.

  4. Porcelántál aljába tesszük a zöldséges báránypecsenyét, majd elterítjük rajta a burgonyát. Nagyon vékonyan megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajt keverékkel.

  5. 190 fokos sütőbe tesszük, ha a sajt szépen hólyagosodik, el is készült.