Tavaszi pásztorpite

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Tavaszi pásztorpite image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

8 Személy
    • 1,5   kg Burgonya
    • 250   g Vaj
    • 2   - 3   dl Tej
    • 2   nagy marék Old Hollander sajt
    • 2   marék Parmezán sajt
    • 3   - 4   nagy marék Zöldborsó
    • 1   - 2   darab Báránylapocka
    • 4   fej Vöröshagyma
    • 12   gerezd Fokhagyma
    •   Sárgarépa
    • 4   szál Spárga
    • 1   csipet Kristálycukor
    • 3   - 4   evőkanál Vaj
    • 1   darab Tojás
    •   bors
    •   Római kömény
    •   Kakukkfű
    •   Szerecsendió
    •   Olívaolaj

Előkészítés

  1. A lapockát alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, római köménnyel, kakukkfűvel és olívaolajjal.

    Hagyjuk pihenni pár percet, közben egy mély tepsi aljába szórjuk a hagymát, fokhagymát, sárgarépát. Rátesszük a lapockát, ujjnyi vizet öntünk alá és alufóliával letakarjuk.

  2. 150 fokos sütőben sütjük akár három órán át, míg omlósan puha nem lesz.

    Ha megpuhult a bárány és picit ki is hűlt, nagyobb darabokra csipkedjük kézzel. Nagyméretű serpenyőben, habzó vajon alaposan körbe pirítjuk. (Közben a belőle kisült pecsenyelevet leszűrjük és a zöldségeket is félrerakjuk.) A pecsenyelevet szakaszosan rácsurgatjuk a piruló pecsenyére és átglazúrozzuk. Ha kész a hús, hozzáadjuk a vele sült hagymát, répát és a kiolvadt, mirelitborsót, illetve a tisztított, nagyobb darabokra vágott vegyes spárgát is. Két-három percig még pirítjuk. Kész a ragunk, hagyhatjuk pihenni.

  3. A héjában főtt, majd áttört burgonyát egy nagy fazékba tesszük, hozzáadjuk a tejet és felmelegítjük. Hozzáadjuk a vajat, ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal és kevés reszelt sajttal is.Ne legyen klasszikus burgonyapüré, annál legyen szárazabb és keményebb, de jó ízű.

  4. Porcelántál aljába tesszük a zöldséges báránypecsenyét, majd elterítjük rajta a burgonyát. Nagyon vékonyan megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajt keverékkel.

  5. 190 fokos sütőbe tesszük, ha a sajt szépen hólyagosodik, el is készült.