Tavaszi zöldséges Buddha bowl bulgurral

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Tavaszi zöldséges Buddha bowl bulgurral image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4
    • 2   Bögre Bulgur
    • 4   Bögre Víz
    • 100   g Száraz vöröslencse
    • 2   nagy marék Cukorfalat paradicsom
    • 2   nagy marék Csicseriborsó-konzerv
    •   Csicseriborsó-konzerv leve
    • 2   nagy marék Kígyóuborka
    • 2   nagy marék Sárgarépa
    • 1   nagy marék Zsenge retek
    • 4   szál Újhagyma
    • 8   - 10   szál Zöld spárga
    • 1   darab Sóban-fóliában sült cékla
    • 2   nagy marék Lila káposzta
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 1   köteg menta
    • 2   darab Kápia paprika
    • 4   - 5   evőkanál Napraforgómag
    • 1   dl Olívaolaj
    • 4   - 5   evőkanál dijoni mustár
    • 4   darab Főtt tojás
    •   ízlés szerint Citromlé
    • 1   gerezd Fokhagyma
    •   ízlés szerint almaecet
    •  
    •   frissen őrölt bors
    •   Cukor
    • 4   darab Tükörtojás

Előkészítés

  1. Előkészület és zöldség szempontjából, azt teszünk a tálba, amit csak akarunk, de nézzünk pár példát:

    A céklát alaposan sózzuk és alufóliába csomagolva, 160 fokos sütőbe téve másfél óráig sütjük. Ha elkészült és ki is hűlt, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

  2. A zöld spárgákról a pikkelyt eltávolítjuk és sós vízben forrázzuk 2-4 percig, míg ressre puhul. Hideg vízben lehűtjük, majd falatnyi méretűre daraboljuk.

    A lila káposztát és lilahagymát összekeverjük, alaposan besózzuk, enyhén cukrozzuk. Hagyjuk összeesni, majd kifacsarjuk, kevés olívaolajjal, almaecettel átfényezzük.

  3. A vöröslencsét is rövid ideig főzzük sós vízben, majd hagyjuk kihűlni.

    A bulgurt olívaolajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű, gyöngyöző, enyhén sós vízben megpároljuk. Ha beszívta a folyadékot, hagyjuk letakarva 15 percet pihenni.

  4. Míg a bulgur pihen rögtönzünk egy dresszinget is: a főtt tojást finom szűrőn áttörjük, ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, citromlével, almaecettel, fokhagymával és selymesre keverjük. Pár csepp olívaolajjal, majd a csicseriborsó levével se nem túl sűrű, se nem túl híg dresszinget készítünk. Legyen nagyon pikáns!

  5. Az összes többi, tetszőleges zöldséget úgy vágjuk-formázzuk, ahogy akarjuk. A lényeg, hogy legyen falat méretű minden!

    Egy bowl, azaz mélytányér aljába kanalazunk a dresszingből. Langyos bulgurt teszünk bele, majd a tetejére rendezgetjük szeparáltan az összes nyers és előfőzött-sült-marinált zöldséget szép ízlésesen.

  6. A zöldségek tetejére süthetünk egy tükörtojást is!

    Szép színesen tálaljuk, fogyasztás előtt kavarjuk gazdag és tetszetős saláta egytálétellé. Ügyeljünk, hogy az aljáról a dresszing is belekavardojon!