Tavaszüdvözlő spárgás tészta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Tavaszüdvözlő spárgás tészta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 15 perc
Elkészítés 15 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 2   darab Tojássárgája
    • 1   dl Sauvignon Blanc
    • 6   - 7   evőkanál Olívaolaj
    • 1   nagy marék Parmezán sajt
    • 400   g Házi gyúrt tészta vagy száraztészta
    •   frissen őrölt bors
    •  
  • Lidl piac kínálatából:

    • 8   - 10   szál Zöld spárga
    • 8   - 10   szál Fehér spárga
    • 2   - 3   fej Salottahagyma
    • 3   - 4   gerezd Fokhagyma aprítva
    • 1   köteg Petrezselyem aprítva
    • 3   - 4   csepp Citrom leve
  • Lágy tojássárgája:

    • 4   darab Tojássárgája
    • 1   - 2   dl Napraforgóolaj
    • 4   - 5   gerezd Fokhagyma
    • 2   darab babérlevél
    • 4   - 5   szál Kakukkfű
  • Gyúrt tészta:

    • 500   g Liszt
    • 6   darab Tojássárgája
    • 3   darab Egész tojás
    • 2   evőkanál Olívaolaj
    • 0,5   evőkanál

Előkészítés

    Gyúrt tészta:
  1. Házi gyúrt tésztát készítünk, amihez a liszthez adjuk a tojássárgáját, az egész tojást, az olívaolajat és a sót. Kézzel vagy dagasztógéppel összegyúrjuk, és egészen simára, homogénre dolgozzuk, szánjunk erre 10-15 percet.

    Szorosan fóliába csomagoljuk és legkevesebb két órát pihentetjük, de sokkal jobb, ha másnap dolgozunk vele.

  2. Tésztagéppel, ennek hiányában sodrófával nyújtjuk kb. 2 mm vastagságúra a tésztát és szintén tésztagéppel metéljük tetszőleges hosszú és formájú szálakra, esetleg késsel is vághatjuk vékony csíkokra. A tészta darabolása közeben gazdagon lisztezzük a munkafelületet és a tésztát is!

  3. A kész tésztát hűtőben, de jobb, ha fagyasztóban tároljuk.

  4. Lágy tojássárgája:
  5. Az olajat kis méretű edénybe tesszük, hogy ellepje majd a tojássárgákat.

  6. Hozzáadjuk az összes fűszert és tűzre tesszük. Az olajat addig melegítjük, míg a fűszerek picit el kezdenek mocorogni, ez kb. 100-110 fok. Ekkor lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzáadjuk a tojássárgákat. A langyos olajban tarthatjuk a tojássárgákat a tálalás végéig. Ez idő alatt elveszti nyersességét, de lágy marad.

  7. Spárgás tészta:
  8. A zöld spárgák „pikkelyeit” eltávolítjuk, a fehéreket meghámozzuk. A spárga fejeit egészben hagyjuk, a szárukat vékony karikákra vágjuk és félretesszük.

  9. Nagy fazék vizet forralunk és egy másik nagyméretű serpenyőben a finomra vágott salottát és fokhagymát az olíván éppen csak megfuttatjuk. Felöntjük fehérborral és egyúttal el is tüntetjük róla.

  10. Ha forr a víz, a tésztát kifőzzük. Míg fő a tészta, maximum 1-2 percig pároljuk-pirítjuk a hagymán a spárgakarikákat és a fejeket. Ha a tészta elkészül, azonnal leszűrjük és a spárgára dobjuk.

  11. Pár kanál főzővizet adunk hozzá és forrón tartva a tűzön, de nem forralva, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a tojássárgáját és a zöldfűszereket is rászórjuk. Krémes-mártást hozunk így létre a tésztán. Pár csepp citromlével frissítjük.

  12. Azonnal tálaljuk, a tészta közepére egy-egy lágy tojássárgáját teszünk, meghintjük még parmezánnal, olívaolajjal és frissen őrölt borssal.