Az édesburgonyát 170 fokon, héjába sütjük, egy sütőpapírral bélelt tepsin nagyjából 30 percig.
Téli édesburgonya-saláta
Hozzávalók
-
- 3 - 4 darab Édesburgonya
- 100 g lencse
- 1 - 2 nagy marék Fodros kelkáposzta levelek
- 120 - 150 g Vaj
- 2 kanál dijoni mustár
- 2 - 3 evőkanál Alma vagy fehérborecet
- 1 evőkanál Lila hagyma
- 2 - 3 gerezd Fokhagyma
- 1 evőkanál Kápia paprika
- 2 - 3 evőkanál Napraforgóolaj
- 1 kávéskanál Kömény
- 1 kávéskanál Római kömény
- 1 - 2 csipet Cayenne bors
- 1 darab Reszelt citromhéj
- 1 darab Citrom és narancs leve
- 2 evőkanál Méz
- 0,5 köteg Petrezselyem
- 200 g Gluténmentes kenyér
- 2 - 3 evőkanál Napraforgómag
- Só
- frissen őrölt bors
Előkészítés
A lencsét nem áztatjuk vízbe, frissen főzzük bőséges hideg vízben 15-20 percig.
Ha a lencse elkészült, leszűrjük és még melegen ízesítjük, marináljuk, hogy tökéletes legyen az íze: elkeverjük a kevés mustárral, ecettel, olajjal, apróra vágott lila hagymával, kápia paprikával, petrezselyemmel. Hagyjuk így langyosra hűlni.
Az idő közben elkészült, nem túlságosan puha édesburgonyát megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
2-3 kanálnyi vajat olvasztunk és enyhén ki is pirítjuk, majd rádobjuk a nagyobb darab sült édesburgonyát és fodros kelt. Alaposan megpirítjuk, az a jó, ha itt-ott odakap. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, amelynek, ha felszáll az illata, el is készültünk. Nagy méretű tálra rendezgetjük a sült édesburgonyát és kelkáposztát. Azonnal rászórjuk a marinált lencsét és elkészítjük a fűszeres barnított vajat is: A serpenyőbe, amelyben az édesburgonyát és a káposztát pirítottuk, felolvasztjuk a maradék vajat is.
Hozzáadjuk a kétféle köményt, cayenne borsot, csipet sót és borsot. Barnulásig hevítjük, azaz, mikor a színe sötét, illata diós lesz, lehúzzuk a tűzről. Ekkor hozzáreszeljük a citromhéjat és ízesítjük citrom- és narancslével, valamint kevés mézzel.
Az így elkészített barnított vajas öntettel gazdagon meglocsoljuk a langyos salátánkat.
Sütőben pirított, gluténmentes kenyérkockákkal és napraforgómaggal is megszórjuk.