Téli édesburgonya-saláta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Téli édesburgonya-saláta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 30 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 3   - 4   darab Édesburgonya
    • 100   g lencse
    • 1   - 2   nagy marék Fodros kelkáposzta levelek
    • 120   - 150   g Vaj
    • 2   kanál dijoni mustár
    • 2   - 3   evőkanál Alma vagy fehérborecet
    • 1   evőkanál Lila hagyma
    • 2   - 3   gerezd Fokhagyma
    • 1   evőkanál Kápia paprika
    • 2   - 3   evőkanál Napraforgóolaj
    • 1   kávéskanál Kömény
    • 1   kávéskanál Római kömény
    • 1   - 2   csipet Cayenne bors
    • 1   darab Reszelt citromhéj
    • 1   darab Citrom és narancs leve
    • 2   evőkanál Méz
    • 0,5   köteg Petrezselyem
    • 200   g Gluténmentes kenyér
    • 2   - 3   evőkanál Napraforgómag
    •  
    •   frissen őrölt bors

Előkészítés

  1. Az édesburgonyát 170 fokon, héjába sütjük, egy sütőpapírral bélelt tepsin nagyjából 30 percig.

  2. A lencsét nem áztatjuk vízbe, frissen főzzük bőséges hideg vízben 15-20 percig.

    Ha a lencse elkészült, leszűrjük és még melegen ízesítjük, marináljuk, hogy tökéletes legyen az íze: elkeverjük a kevés mustárral, ecettel, olajjal, apróra vágott lila hagymával, kápia paprikával, petrezselyemmel. Hagyjuk így langyosra hűlni.

  3. Az idő közben elkészült, nem túlságosan puha édesburgonyát megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.

  4. 2-3 kanálnyi vajat olvasztunk és enyhén ki is pirítjuk, majd rádobjuk a nagyobb darab sült édesburgonyát és fodros kelt. Alaposan megpirítjuk, az a jó, ha itt-ott odakap. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, amelynek, ha felszáll az illata, el is készültünk. Nagy méretű tálra rendezgetjük a sült édesburgonyát és kelkáposztát. Azonnal rászórjuk a marinált lencsét és elkészítjük a fűszeres barnított vajat is: A serpenyőbe, amelyben az édesburgonyát és a káposztát pirítottuk, felolvasztjuk a maradék vajat is.

  5. Hozzáadjuk a kétféle köményt, cayenne borsot, csipet sót és borsot. Barnulásig hevítjük, azaz, mikor a színe sötét, illata diós lesz, lehúzzuk a tűzről. Ekkor hozzáreszeljük a citromhéjat és ízesítjük citrom- és narancslével, valamint kevés mézzel.

  6. Az így elkészített barnított vajas öntettel gazdagon meglocsoljuk a langyos salátánkat.

  7. Sütőben pirított, gluténmentes kenyérkockákkal és napraforgómaggal is megszórjuk.