Jóízű borfűszer redukciót készítünk:Tűzre tesszük a vizet a borral és hozzáadjuk az összes fűszert, a felkarikázott citromot, narancsot, az alma megpucolt héját és csumáját is. (Az almát kockákra vágjuk, citrommal meglocsoljuk és félretesszük.) Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a nyírfacukrot is (ez lehet kristálycukor, méz, egyéb más édesítőszer ízlés szerint). Felforraljuk és felére redukáljuk. Ha elkészült és jóízű, leszűrjük. Hozzáadjuk a mirelit, fagyos eper, málna, esetleg fekete szeder felét is. (A fagyasztott gyümölcsök másik felét betétként használjuk majd.)
Téli, fűszeres erdei gyümölcsleves
Hozzávalók
6
Személy
-
- 1 üveg Neszmélyi Rozé
- 7 dl Víz
- 0,5 darab Narancs
- 0,5 darab citrom
- 2 rúd Fahéj rúd
- 10 - 12 szem Szegfűszeg
- 1 csipet Szerecsendió
- 1 zacskó Vaníliás cukor
- ízlés szerint Eritrit
- 200 g Tejföl
- 100 g Habtejszín 30%
- 1 nagy marék Eper
- 1 nagy marék Málna
- 1 nagy marék Fekete szeder
- 3 nagy marék Meggy
- 2 darab Piros alma
- 1 doboz Erdei gyümölcs sorbet
Előkészítés
Felforraljuk és szűrőkanállal egy turmixba tesszük a puha gyümölcsöt, kevés levet öntünk rá és selymesre turmixoljuk: ez lesz a sűrítőanyagunk. Turmixolás közben csurgatunk hozzá egy kis tejszínt és pár kanál tejfölt is.
A megmaradt levesalapunkat visszatesszük a tűzre, és beleszórjuk a fagyasztott meggyet, valamint a kockákra vágott almát. Felforraljuk és 2-3 perc alatt puhára főzzük. Hozzácsurgatjuk a turmixolt, sűrű gyümölcsalapunkat és a többi félretett fagyasztott gyümölcsöt is. Kellemes, pirosas, selymes levest kell, hogy kapjunk. Lehet melegen, vagy hűvösen is tálalni.
Ha hűvösen fogyasztjuk, nagy kanál piros bogyós gyümölcs sorbet-t tehetünk a tetejére.