Téli, fűszeres erdei gyümölcsleves

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Téli, fűszeres erdei gyümölcsleves
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés30 perc

Előkészítés

  1. Jóízű borfűszer redukciót készítünk:Tűzre tesszük a vizet a borral és hozzáadjuk az összes fűszert, a felkarikázott citromot, narancsot, az alma megpucolt héját és csumáját is. (Az almát kockákra vágjuk, citrommal meglocsoljuk és félretesszük.) Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a nyírfacukrot is (ez lehet kristálycukor, méz, egyéb más édesítőszer ízlés szerint). Felforraljuk és felére redukáljuk. Ha elkészült és jóízű, leszűrjük. Hozzáadjuk a mirelit, fagyos eper, málna, esetleg fekete szeder felét is. (A fagyasztott gyümölcsök másik felét betétként használjuk majd.)

  2. Felforraljuk és szűrőkanállal egy turmixba tesszük a puha gyümölcsöt, kevés levet öntünk rá és selymesre turmixoljuk: ez lesz a sűrítőanyagunk. Turmixolás közben csurgatunk hozzá egy kis tejszínt és pár kanál tejfölt is.

  3. A megmaradt levesalapunkat visszatesszük a tűzre, és beleszórjuk a fagyasztott meggyet, valamint a kockákra vágott almát. Felforraljuk és 2-3 perc alatt puhára főzzük. Hozzácsurgatjuk a turmixolt, sűrű gyümölcsalapunkat és a többi félretett fagyasztott gyümölcsöt is. Kellemes, pirosas, selymes levest kell, hogy kapjunk. Lehet melegen, vagy hűvösen is tálalni.

  4. Ha hűvösen fogyasztjuk, nagy kanál piros bogyós gyümölcs sorbet-t tehetünk a tetejére.