Téli, fűszeres erdei gyümölcsleves

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Téli, fűszeres erdei gyümölcsleves image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

6 Személy
    • 1   üveg Neszmélyi Rozé
    • 7   dl Víz
    • 0,5   darab Narancs
    • 0,5   darab citrom
    • 2   rúd Fahéj rúd
    • 10   - 12   szem Szegfűszeg
    • 1   csipet Szerecsendió
    • 1   zacskó Vaníliás cukor
    •   ízlés szerint Eritrit
    • 200   g Tejföl
    • 100   g Habtejszín 30%
    • 1   nagy marék Eper
    • 1   nagy marék Málna
    • 1   nagy marék Fekete szeder
    • 3   nagy marék Meggy
    • 2   darab Piros alma
    • 1   doboz Erdei gyümölcs sorbet

Előkészítés

  1. Jóízű borfűszer redukciót készítünk:Tűzre tesszük a vizet a borral és hozzáadjuk az összes fűszert, a felkarikázott citromot, narancsot, az alma megpucolt héját és csumáját is. (Az almát kockákra vágjuk, citrommal meglocsoljuk és félretesszük.) Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a nyírfacukrot is (ez lehet kristálycukor, méz, egyéb más édesítőszer ízlés szerint). Felforraljuk és felére redukáljuk. Ha elkészült és jóízű, leszűrjük. Hozzáadjuk a mirelit, fagyos eper, málna, esetleg fekete szeder felét is. (A fagyasztott gyümölcsök másik felét betétként használjuk majd.)

  2. Felforraljuk és szűrőkanállal egy turmixba tesszük a puha gyümölcsöt, kevés levet öntünk rá és selymesre turmixoljuk: ez lesz a sűrítőanyagunk. Turmixolás közben csurgatunk hozzá egy kis tejszínt és pár kanál tejfölt is.

  3. A megmaradt levesalapunkat visszatesszük a tűzre, és beleszórjuk a fagyasztott meggyet, valamint a kockákra vágott almát. Felforraljuk és 2-3 perc alatt puhára főzzük. Hozzácsurgatjuk a turmixolt, sűrű gyümölcsalapunkat és a többi félretett fagyasztott gyümölcsöt is. Kellemes, pirosas, selymes levest kell, hogy kapjunk. Lehet melegen, vagy hűvösen is tálalni.

  4. Ha hűvösen fogyasztjuk, nagy kanál piros bogyós gyümölcs sorbet-t tehetünk a tetejére.