Töltött nyári tök kapormártással

Töltött nyári tök kapormártással image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 2:50 óra

Hozzávalók

4 Adag
  • Töltelék:

    • 10   dkg Rizs
    • 50   dkg Darált pulykahús
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
    • 1   teáskanál Pirospaprika
    • 1   csokor Petrezselyem
    • 1   darab Tojás
    • 2   darab Főzőtök
    • 4   evőkanál Olívaolaj
  • Szósz:

    •   A zöldség kivájt belseje
    •   ízlés szerint
    • 3   dl Tejföl
    • 1   teáskanál Étkezési keményítő
    • 1   evőkanál fehérbor
    • 1   evőkanál Méz
    • 1   csokor Kapor
  • Tetejére:

    • 10   dkg Juhsajt
    •   Kapor
    •   Olívaolaj

Előkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. A töltelékhez a rizst előre megfőzzük. Közben a darált húst sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és a finomra aprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a főtt rizst és a tojást, alaposan összedolgozzuk. A tökből vastagabb karikákat vágunk, a belsejüket karalábévájó segítségével kivájjuk. A zöldségek belsejét sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Púposra megtöltjük a fűszeres, húsos töltelékkel. Alufóliával bélelt tepsire állítjuk. Kívülről is meglocsoljuk némi olívaolajjal. Alufóliával lefedve 45 percig sütjük, az utolsó tíz percben fedetlenül. Miközben sül, elkészítjük a mártást: a cukkini és a paradicsom belsejét egy kis lábasba tesszük, ráöntünk kb. 2,5 dl vizet (éppenhogy lepje el, a pontos mennyiség a zöldségek fajtájától, víztartalmától is függ), sózzuk, borsozzuk.

  2. Fedő alatt, kb. 20 percig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel simára pépesítjük, és behabarjuk egy kevés étkezési keményítővel kikevert tejföllel. Mézzel és ecettel beállítjuk az ízeket, kellemesen pikáns legyen, mint egy tökfőzelék. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot. Tálaláskor mindenki tányérjába adagolunk a szószból, beleállítjuk a töltött zöldséget, majd megszórjuk reszelt juhsajttal és friss kaporral, meglocsoljuk pár csepp jó olívaolajjal.