Töltött, pezsgős-tejszínes édeskáposzta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
 Töltött, pezsgős-tejszínes édeskáposzta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 20 perc
Elkészítés 1:30 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 300   g Darált pulykahús
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 2   fej Fejes fehér káposzta
    • 1   gerezd Fokhagyma
    • 1   darab Zsemle
    • 2   darab Tojás
    • 100   g Császárszalonna
    • 60   g Száraz kolbász
    • 3   - 4   dl Csirkehúsleves
    • 2   - 3   dl Pezsgő száraz
    • 2   - 3   dl Főzőtejszín
    •   ízlés szerint Kakukkfű
    •   ízlés szerint Petrezselyem
    •   ízlés szerint bors
    •   ízlés szerint Fekete bors
    •   ízlés szerint Fűszerpaprika
    •   ízlés szerint
    • 1   dl Extra szűz olívaolaj

Előkészítés

    Töltött káposzta
  1. A darált pulykahúst összekeverjük egy fej pirított, finomra vágott hagymával, zsemlekockákkal, a tojással, petrezselyemzölddel, majd ízesítjük a fűszerekkel, aprított fokhagymával, kakukkfűvel, vékony csíkra vágott petrezselyemmel és sóval. Hagyjuk a tölteléket kicsit pihenni, hogy a kenyérkockák egy kis nedvességet szívjanak magukba.

  2. Közben foglalkozhatunk a káposztalevelekkel. Az egész káposzta külső, esetleg sérült leveleit leszedjük, a vastag torzsarészt kivágjuk, csak a szép, egészséges, nagyméretű leveleket használjuk fel. Lobogó, sós vízben 3–4 perc alatt előfőzzük őket. Ha elkészültek, belerakjuk a hideg vízbe, ezzel állítjuk a főzést, nem fog túlfőni a káposzta. Kisméretű töltött káposztaroládokat készítünk. A kiterített káposzta közepére halmozunk egy kis tölteléket, feltekerjük, a végeket benyomkodjuk.

  3. Pezsgős káposzta
  4. A töltésből visszamaradt káposztából, valamint – ha szükséges – egy további fél fej káposztából hosszú, vékony csíkokat vágunk. Közben kiolvasztjuk egy kevés olívaolajon a kockázott császárszalonnát. A piruló szalonnához hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Ha a szalonna és a hagyma kellően összepirultak, apró részletekben hozzáadhatjuk a csíkozott káposztát is. Erős tűzön pirítjuk tovább, hogy a káposzta kapjon egy kis pörzsanyagot. Sózzuk, alaposan borsozzuk, majd több részletben hozzáadjuk a pezsgőt és a könnyű csirkehúslevest. Pár percig forraljuk, majd a tejszínt is hozzáadjuk. A kész káposzta legyen pikáns, jó ízű, és kellően lédús, hogy be tudjuk majd fedni vele a töltelékeket.

  5. Összeállítás, tálalás
  6. Vastag falú porcelántál aljába teszünk egy kis pezsgős káposztát, majd szorosan rárendezzük a töltelékeket. A tetejét betakarjuk a maradék káposztával, és az összes szaftot ráöntjük. Akkor jó, ha töltelékeket teljesen ellepi. Alufóliával letakarjuk, 180 °C-os sütőben 35–40 percig sütjük. Ha szeretnénk, a fóliát levehetjük, és 200 °C-on süthetjük tovább, hogy kicsit megpiruljon a teteje. Frissen vágott petrezselyemmel, pár csepp olívával, pirított kolbászkarikákkal tálaljuk.