Töltött, pezsgős-tejszínes édeskáposzta
Hozzávalók
-
- 300 g Darált pulykahús
- 2 fej Vöröshagyma
- 2 fej Fejes fehér káposzta
- 1 gerezd Fokhagyma
- 1 darab Zsemle
- 2 darab Tojás
- 100 g Császárszalonna
- 60 g Száraz kolbász
- 3 - 4 dl Csirkehúsleves
- 2 - 3 dl Pezsgő száraz
- 2 - 3 dl Főzőtejszín
- ízlés szerint Kakukkfű
- ízlés szerint Petrezselyem
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint Fekete bors
- ízlés szerint Fűszerpaprika
- ízlés szerint Só
- 1 dl Extra szűz olívaolaj
Előkészítés
A darált pulykahúst összekeverjük egy fej pirított, finomra vágott hagymával, zsemlekockákkal, a tojással, petrezselyemzölddel, majd ízesítjük a fűszerekkel, aprított fokhagymával, kakukkfűvel, vékony csíkra vágott petrezselyemmel és sóval. Hagyjuk a tölteléket kicsit pihenni, hogy a kenyérkockák egy kis nedvességet szívjanak magukba.
Közben foglalkozhatunk a káposztalevelekkel. Az egész káposzta külső, esetleg sérült leveleit leszedjük, a vastag torzsarészt kivágjuk, csak a szép, egészséges, nagyméretű leveleket használjuk fel. Lobogó, sós vízben 3–4 perc alatt előfőzzük őket. Ha elkészültek, belerakjuk a hideg vízbe, ezzel állítjuk a főzést, nem fog túlfőni a káposzta. Kisméretű töltött káposztaroládokat készítünk. A kiterített káposzta közepére halmozunk egy kis tölteléket, feltekerjük, a végeket benyomkodjuk.
A töltésből visszamaradt káposztából, valamint – ha szükséges – egy további fél fej káposztából hosszú, vékony csíkokat vágunk. Közben kiolvasztjuk egy kevés olívaolajon a kockázott császárszalonnát. A piruló szalonnához hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Ha a szalonna és a hagyma kellően összepirultak, apró részletekben hozzáadhatjuk a csíkozott káposztát is. Erős tűzön pirítjuk tovább, hogy a káposzta kapjon egy kis pörzsanyagot. Sózzuk, alaposan borsozzuk, majd több részletben hozzáadjuk a pezsgőt és a könnyű csirkehúslevest. Pár percig forraljuk, majd a tejszínt is hozzáadjuk. A kész káposzta legyen pikáns, jó ízű, és kellően lédús, hogy be tudjuk majd fedni vele a töltelékeket.
Vastag falú porcelántál aljába teszünk egy kis pezsgős káposztát, majd szorosan rárendezzük a töltelékeket. A tetejét betakarjuk a maradék káposztával, és az összes szaftot ráöntjük. Akkor jó, ha töltelékeket teljesen ellepi. Alufóliával letakarjuk, 180 °C-os sütőben 35–40 percig sütjük. Ha szeretnénk, a fóliát levehetjük, és 200 °C-on süthetjük tovább, hogy kicsit megpiruljon a teteje. Frissen vágott petrezselyemmel, pár csepp olívával, pirított kolbászkarikákkal tálaljuk.