Tonhalkrémes reggeli krémesre főtt tojással, olívával, aszalt paradicsommal, olasz lepénnyel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
 Tonhalkrémes reggeli krémesre főtt tojással, olívával, aszalt paradicsommal, olasz lepénnyel image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
  • Tonhalkrém:

    • 2   darab Tojás
    • 400   g Olajos Tonhal
    • 1   - 2   darab Szardínia filé
    • 2   evőkanál dijoni mustár
    • 3   evőkanál Worcester szósz
    • 1   darab citrom
    • 1,5   - 2   dl Szőlőmag olaj
    • 1   fej Lilahagyma
  • Krémes tojás és kenyérlepény:

    • 5   darab Tojás
    • 2   darab Kenyérlepény
    • 1   gerezd Fokhagyma
    • 6   - 8   filé Szardínia filé
    • 15   - 20   szem Zöld olajbogyó
    • 1   - 3   darab Szárított paradicsom
    • 1   - 5   darab Grissini
    • 1   köteg Snidling
    • 2   darab citrom
    • 5   - 6   evőkanál Olívaolaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt Bors

Előkészítés

    Tonhalkrém
  1. Készítünk gyorsan két lágytojást. A tojást forró vízbe áztatjuk, míg egy kisebb lábasban sós vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a tojásokat, három percig főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Ha lehűlt, megpucoljuk, közben a tonhalat egy magas falú tálba tesszük, hozzáadjuk a lágytojásokat, egy-két szardíniafilét. Sózzuk, borsozzuk, kevés mustárt, Worcester-szószt adunk hozzá, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Elkezdjük turmixolni, és vékony sugárban adagoljuk hozzá a szőlőmagolajat, hogy szép, krémes állaga legyen, mint egy majonéznek. Legyen sűrűn krémes, sima és jó ízű! Ha elkészült, nagyon finomra vágott lila hagymát adunk hozzá, és ha szükséges, még ízesítjük sóval, borssal, citromlével. Tálalásig a hűtőbe tesszük.

  2. Krémes tojás és a kenyérlepény
  3. Néhány tojást forró vízbe áztatunk, közben egy nagy fazékban sós vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a tojásokat, öt percig főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Megtisztítjuk, tálalásig félretesszük. Az olasz lepénykéket serpenyőben, kevés olívaolajon pirítjuk, majd még forrón alaposan bedörzsöljük fokhagymával, végezetül cikkekre vágjuk.

  4. Tálalás
  5. A tonhalkrémet egy nagy lapostányéron meglehetősen vastagon elkenjük, mint ahogyan a humuszt szokták tálalni. A tetejét „berendezzük” mindenféle finomsággal: rátesszük a félbevágott tojásokat, a szardíniafilét, a pirított, fokhagymás lepénykéket, olívát, szárított paradicsomot, grissinit. Meghintjük finomra vágott snidlinggel, néhány darab filézett citromcikkel, végül az egészet meglocsoljuk olívaolajjal.