Tonhalsteak balzsamecetes-vargányás salátával és Jamón Serrano sonkával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Tonhalsteak balzsamecetes-vargányás salátával és Jamón Serrano sonkával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 500   g Tonhal steak
    • 3   nagy marék Madársaláta
    • 3   nagy marék Rukkolasaláta
    • 3   darab Szívsaláta
    • 120   g Vargányagomba
    • 100   g Serrano sonka
    • 8   - 10   evőkanál Balzsamecet krém
    • 0,5   dl Tökmagolaj
    • 1   gerezd Fokhagyma
    • 1   darab citrom
    • 3   - 4   evőkanál Extra szűz olívaolaj
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors

Előkészítés

  1. Először a salátát készítjük el, ehhez a rukkolát és a madársalátát átválogatjuk, a salátaszívet kézzel összetépkedjük, a sonkát felcsíkozzuk. A saláta- öntethez egy kisebb befőttesüvegbe tesszük a balzsamecet-koncentrátumot, a normál balzsam- ecetet, és a tökmagolajat. Felrázzuk és félretesszük tálalásig.

  2. A kockázott vargányagombát egy konyharuhán kissé leszárítjuk, majd tűzforró serpenyőben kevés olívaolajon pirítjuk, egy gerezd zúzott fokhagymát is teszünk hozzá, amit a végén majd eltávolítunk.
    Ha elkészült a gomba, kéztörlő papírra tesszük, és hagyjuk langyosra hűlni a tálalásig.

  3. A tonhalsteakhez egy teflonserpenyőt használjunk, amit alaposan felhevítünk. Kevés olívaolajon pirítsuk a tonhalak mindkét oldalát másfél-másfél percig, hogy a közepe szaftos, kissé rózsaszín maradjon. Miközben pirítjuk a tonhalat, egy-egy gerezd citromot is tegyünk mellé. Szépen ízesíti a tonhalat és tálalásnál is nyerhető belőle egy kis extra, sültes ízű citromlé a halra.

  4. Tálaláskor a salátát átkeverjük a langyos gombával, a sonkacsíkokkal és a salátaöntettel.
    A forró, szaftos belsejű tonhallal fogyasztjuk, a citromot tegyük a tetejére, és bőségesen hintsünk rá frissen őrölt borsot. Egy kis balzsamecet-
    sziruppal még meglocsolhatjuk.