Tormás burgonyafőzelék ropogós kolbászmorzsával

Tormás burgonyafőzelék ropogós kolbászmorzsával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

5 Adag
    • 60   g Vaj
    • 4   gerezd Fokhagyma, finomra aprítva
    • 1,5   kg Burgonya
    • 800   - 1000   ml Alaplé vagy leszűrt húsleves
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
    • 2   darab babérlevél
    • 300   ml Tejföl
    • 2   evőkanál Reszelt ecetes torma
    • 400   g Kovászos Uborka
    • 2   csokor Kapor
    • 1   teáskanál Nádcukor
    • 2   evőkanál Ecet
  • Kolbászmorzsa:

    • 4   - 5   szelet Rozsos kenyér
    • 3   evőkanál Olaj
    • 150   g Enyhén Csípős Szárazkolbász
    • 50   g Szalonna

Előkészítés

  1. A vajon puhára dinszteljük a finomra aprított fokhagymát. A meghámozott, felkockázott burgonyát átforgatjuk rajta, majd felöntjük az alaplével, annyival, amennyi éppenhogy ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A megpuhult krumpli egyharmadát kb. 50 ml főzővízzel, botmixerrel simára pürésítjük, majd ezt a pürét visszakeverjük a megfőtt krumplihoz, ezzel sűrítjük azt. Hozzáadjuk a simára kevert tejfölt, a tormát, a felkockázott kovászos uborkát és a kaprot, ezzel már nem főzzük. A végén pici cukorral és ecettel állítjuk be az ízeket. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

  2. A morzsához a rozskenyeret apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk olajjal, majd 200 Celsius-fokos sütőben 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Közben egy nagy serpenyőbe tesszük a lehámozott, apró kockákra vágott kolbászt, és lassan elkezdjük sütni, hogy kisüljön, kiolvadjon a zsírja. Ebbe tesszük a pirított kenyérkockákat, és átforgatjuk, hogy magába szívja a fűszeres kolbászzsírt. Tálaláskor a főzelékre szórjuk.