A vajon puhára dinszteljük a finomra aprított fokhagymát. A meghámozott, felkockázott burgonyát átforgatjuk rajta, majd felöntjük az alaplével, annyival, amennyi éppenhogy ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A megpuhult krumpli egyharmadát kb. 50 ml főzővízzel, botmixerrel simára pürésítjük, majd ezt a pürét visszakeverjük a megfőtt krumplihoz, ezzel sűrítjük azt. Hozzáadjuk a simára kevert tejfölt, a tormát, a felkockázott kovászos uborkát és a kaprot, ezzel már nem főzzük. A végén pici cukorral és ecettel állítjuk be az ízeket. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Tormás burgonyafőzelék ropogós kolbászmorzsával
Hozzávalók
5
Adag
-
- 60 g Vaj
- 4 gerezd Fokhagyma, finomra aprítva
- 1,5 kg Burgonya
- 800 - 1000 ml Alaplé vagy leszűrt húsleves
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
- 2 darab babérlevél
- 300 ml Tejföl
- 2 evőkanál Reszelt ecetes torma
- 400 g Kovászos Uborka
- 2 csokor Kapor
- 1 teáskanál Nádcukor
- 2 evőkanál Ecet
-
Kolbászmorzsa:
- 4 - 5 szelet Rozsos kenyér
- 3 evőkanál Olaj
- 150 g Enyhén Csípős Szárazkolbász
- 50 g Szalonna
Előkészítés
A morzsához a rozskenyeret apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk olajjal, majd 200 Celsius-fokos sütőben 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Közben egy nagy serpenyőbe tesszük a lehámozott, apró kockákra vágott kolbászt, és lassan elkezdjük sütni, hogy kisüljön, kiolvadjon a zsírja. Ebbe tesszük a pirított kenyérkockákat, és átforgatjuk, hogy magába szívja a fűszeres kolbászzsírt. Tálaláskor a főzelékre szórjuk.