A meggyet kimagozzuk és félbevagdossuk, majd 4-5 evőkanál cukorral alaposan összeforgatjuk és félretesszük egy órára, hogy a cukor kivonja belőle a nedvességet. Ha kellően kicsepegett a meggy, leszűrjük, óvatosan meg is nyomkodjuk. (A kicsepegett levet másra is használhatjuk, pl. szörpnek.) A kicsepegett-kinyomkodott meggyet egy kisebb lábasba tesszük, hozzákaparjuk a vanília magját, adunk hozzá még 3-4 evőkanál cukrot és egészen gyorsan szinte sziruposra sűrítjük. Ha elkészült, félretesszük és hagyjuk langyosra hűlni.
Túró soufflé meggy jammel
Hozzávalók
-
Soufflé
- 200 g Túró
- 1 evőkanál Natúr Sajtkrém
- 4 darab Tojássárgája
- 4 darab Tojásfehérje
- 4 evőkanál Kristálycukor
- 1 darab Citrom reszelt héja
- 2 nagy csipet Só
-
Vaníliás meggydzsem
- 0,5 kg Meggy
- 9 evőkanál Kristálycukor
- 1 rúd Vanília
- ízlés szerint Porcukor
Előkészítés
Elkészítjük a soufflé-t. Először a soufflé-s formákat alaposan kivajazzuk és kristálycukorral meghintjük a belsejüket. Alaposan körbeforgatjuk, hogy a cukor mindenhova feltapadjon. A felesleges cukrot, ami nem tapad fel, kiöntjük. A tojássárgáját a két evőkanál cukorral szinte fehérre, habosra verjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot és egy finomszűrőn hozzátörjük a túrót, ízesítjük egy csipet sóval. Ráreszeljük az egész citrom héját és habverővel alaposan összedolgozzuk. Másik edényben a tojásfehérjét egy csipet sóval és újabb két evőkanál cukorral habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a túrós masszához.
A kivajazott, kicukrozott formákat teljesen teletöltjük a masszával, és 180 Celsius-fokos sütőben 16-18 percig sütjük, míg a soufflé felemelkedik és a teteje egy kis színt kap. Ha elkészült, egy kanállal kivájjuk a soufflé közepét és egy nagy kanál megy jam-et kanalazunk a közepébe. Porcukorral meghintjük, azonnal fogyasztjuk.