Vaníliás krémkaramell

Vaníliás krémkaramell
Nehézségi fokNehéz
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. Először a karamellsziruphoz a cukrot egészen sötétre, gesztenyeszínűre karamellizáljuk. Ha elkészült, levesszük a tűzről, az edény alját hideg vízbe mártjuk, hogy lehűljön egy picit, majd hozzáöntünk 1 dl vizet és hozzáadjuk a vanília kikapart magját.

  2. Visszatesszük a tűzre, és addig forraljuk, míg a karamell maradéktalanul elolvad és az állaga szirupos nem lesz. Ha elkészült, tűzálló edénykékbe töltjük a sűrű aranybarna szirupot, kb. ½ cm vastagságban. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezt gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a poharakat. Közben elkészítjük a krémalapot. A tejet, tejszínt összeöntjük, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a vanília héját és forrpontig melegítjük, közben folyamatosan kavargatjuk.

  3. Amíg melegszik a tej-tejszín keverék, az egész tojásokat alaposan kikeverjük a cukorral. Ráöntjük a forró tejkeveréket és habverővel alaposan felkavarjuk. Finom szűrőn leszűrjük és a habját a tetejéről eltávolítjuk. Teljesen feltöltjük vele az immár lehűlt karamellás edénykéket, és mély tepsibe tesszük. Forrásban lévő vízzel felöntjük és előmelegített, 130-140 Celsius-fokos sütőben sütjük 54-55 percet, míg a krém megszilárdul.

  4. Ha elkészült, kivesszük a vízfürdőből és hűtőbe tesszük. Legkevesebb négy óra elteltével, de jobb, ha egy nap elteltével fogyasszuk: egy éles késsel válasszuk el az edény falától a krémet, majd egy ügyes mozdulattal borítsuk ki, hogy a vaníliás karamellszirup mindenhova lecsurogjon.