Vargabéles rétes, fahéjas szilvával

Vargabéles rétes, fahéjas szilvával

NehézségKönnyű
Elkészítés30 perc

Előkészítés

    A töltelékhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukor felével, csipet sóval majd hozzáadjuk a tejfölt és az áttört túrót. A mazsolát is finomra aprítjuk, ezt is hozzáadjuk, valamint ízesítjük reszelt citromhéjjal és pár csepp citromlével. A cérnametéltet lobogó forró sós vízben éppen csak leforrázzuk, nem főzzük teljesen készre, csak amíg éppen elkezdenek puhulni-szétválni. Közben egy másik kis edényben felolvasztjuk a vajat. Ha elkészült a tészta, leszűrjük, lecsepegtetjük, és hozzáadjuk a túrós töltelékhez, majd meglocsoljuk pár kanál olvasztott vajjal. Már csak a tojáshab van hátra, ehhez két tojásfehérjét kemény habbá verük a cukor másik felével. Ha elkészült, óvatosan hozzáforgatjuk a habot a cérnametéltes, túrós töltelékhez. nA réteslapokat szétválasztjuk, egyet kiterítünk, megecseteljük az olvasztott vajjal, keresztbe ráterítünk még egy lapot, ezt is megecseteljük vajjal, végül az utolsó lap és vajazás. A töltelékből egy csíkban rákanalazunk a rétesre, és nem túl szorosra feltekerjük. Áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire a rétest, alaposan megecseteljük a felületét olvasztott vajjal és 180 Celsius-fokos sütőben sütjük, míg szép aranybarna, ropogós nem lesz (kb. 15 perc). Amíg sül, van időnk a fahéjas szilvát elkészíteni. Ehhez egy teflonserpenyőt hidegen megszórunk cukorral, majd a felezett, magnélküli szilvákat vágott felületükkel a cukorra rendezgetjük. Feltesszük a tűzre, alákapcsolunk. Pár perc alatt alaposan megkaramellizáljuk, és mikor már erősen serceg, ízesítjük fahéjjal és elkezdjük rázogatni és locsolni a vörösborral. A bort apránként adagoljuk, hogy folyamatosan bevonja a szilvát. Pár perc alatt egy friss, kellemesen sűrű, illatos szilvaragut kapunk. A kész rétest szeleteljük, meghintjük porcukorral és a forró fahéjas szilvával tálaljuk.