Vendégváró csirke- és sertésfalatkák zöldségekkel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Vendégváró csirke- és sertésfalatkák zöldségekkel image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

5 Adag
    • 20   - 25   dkg Csirkemáj
    • 6   - 8   szelet Baconszalonna
    • 1   - 2   fej Vöröshagyma
    • 2   darab Tv-paprika
    • 20   - 25   dkg Sertésszűz
    • 1   darab Cukkini
    • 10   - 12   darab Csiperkegomba
    • 1   fej Lilahagyma
    • 1   - 2   darab Piros húsú paprika
    • 8   - 10   darab Csirkeszárnyak
    • 2   evőkanál Méz
    • 2   evőkanál Szójaszósz
    • 1   fej Fokhagyma
    • 1   kisebb darab Gyömbér
    • 2   szál Újhagyma
    • 1   evőkanál Szezámmag
    • 0,5   dl Olívaolaj
    •   ízlés szerint Rozmaring
    •   ízlés szerint Kakukkfű
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors

Előkészítés

  1. Először a különböző nyársocskákat készítjük el: csirkemájas-szalonnás nyárshoz a csirkemájat félbevágjuk és egyenként szeletelt baconszalonnába göngyöljük. A hagymát és a paprikát kb. 3x3 cm-es kockákra vagy téglalapokra vágjuk. Kb. 20 cm hosszú fanyársra, vagy ennek hiányában házilag méretre vágott hurkapálcikára fűzzük a máj- és zöldségdarabkákat. Először szalonnába göngyölt májat, majd egy hagymát és paprikát, majd megint májat, megint hagymát és szalonnát, míg el nem fogy az összes hozzávaló. Ügyeljünk, hogy a nyárs végein mindkét oldalról 3-4 cm szabadon maradjon, hogy meg lehessen fogni sütögetésnél és evésnél is! Nyársonként célszerű két pálcikát használni, egymástól kb. 1 cm-es távolságban célszerű felszúrni a hozzávalókat, így sokkal könnyebb velük dolgozni!

  2. A sertés-zöldséges nyársnál is hasonlóan járunk el. A sertésszüzet kb. 3x3 cm-es darabokra vágjuk és az összes hozzávaló zöldséget is: a piros húsú kaliforniai paprikát, a cukkinit, a lilahagymát. A gombából válasszunk kisebb darabokat, vagy ha nagyobbak, vágjuk félbe. Szintén ugyanolyan méretű pálcikákra szúrjuk, ugyanúgy a végeit szabadon hagyjuk. Először sertés, majd hagyma, cukkini, gomba, megint sertés és így tovább, míg el nem fogy minden hozzávaló. Itt is nyársanként két pálcikára szúrjuk fel a hozzávalókat. A csirkeszárnnyal a legegyszerűbb dolgunk van, ízületek mentén félbevágjuk és csak magában ezt is dupla pálcikára szúrjuk.

  3. Készítünk viszont egy kis fűszeres kenegetőt hozzá, ami csak érzésre készül pici mézből, szójaszószból, reszelt gyömbérből, fokhagymából és aprított chilipaprikából. Ha elkészültünk az összes nyárssal, közvetlen sütés előtt sózzuk, borsozzuk, majd mini faszenes és/vagy villanygrillen, frissen sütjük készre közepes hőmérsékleten, vendégérkezéskor. Ahogy szépen kezdenek pirulni a csirkeszárnyak, ne felejtsük el időnként beecsetelni a szójás-mézes páccal! Illetve friss rozmaringból és kakukkfűből készíthetünk egy rögtönzött „kenegető ecsetet” és ezt fokhagymadarabkákkal teli olívaolajba sűrűn bemártva időnként kenegessük meg a sertés- és szalonnás májnyársakat is. Ha elkészültünk, tálalhatunk is, a szójás-mézes csirkeszárny-falatkákat szórjuk meg egy kis pirított szezámmaggal és aprított újhagymával!