Villámgyors vacsoraötletek tésztából

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Villámgyors vacsoraötletek tésztából image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 10 perc

Hozzávalók

4 Adag
  • Cacio e pepe

    • 4   adag Házi gyúrt tészta metéltre vágva
    • 4   evőkanál Olívaolaj
    • 100   g Parmezán sajt reszelve
    • 2   - 3   teáskanál Frissen őrölt feketebors
  • Kolbászos-paprikás metélt

    • 4   adag Házi gyúrt tészta metéltre vágva
    • 1   szál Kolbász
    • 10   - 15   szem Kapribogyó
    • 3   evőkanál Parmezán sajt reszelve
  • Pesto Concassé

    • 4   adag Házi gyúrt tészta metéltre vágva
  • A pesztóhoz:

    •   Pörkölt kesudió
    • 3   evőkanál Parmezán sajt reszelve
    • 4   - 5   evőkanál Olívaolaj
    •  
    •   Frissen őrölt feketebors
  • A Lidl piac kínálatából:

    • 10   - 12   Friss bazsalikom
    • 5   - 6   darab Fokhagymagerezd
  • A concasséhoz:

    • 1   nagy darab Paradicsom hámozva

Előkészítés

    A házi tészta főzéséhez forraljunk vizet. A vízbe literenként 40 gramm sót számoljunk. Friss tészta főzésénél mindig figyeljünk, hogy ne lobogjon túlzottan a víz, nehogy sérüljön a tésztánk, elég, ha azt egy folyamatos gyöngyözésen tartjuk.

    A friss tésztát elég 1-2 percig főzni, így fontos, hogy minden más alapanyaggal készüljünk elő.

    Cacio e pepe
  1. Amíg fő a tésztánk készítsük oda a serpenyőnket. Reszeljük le a parmezánt és szórjuk meg a feketeborssal, így később egy mozdulattal adhatjuk hozzá mindkét alapanyagot.

    A kész tésztát merjük a serpenyőbe, együtt egy kevés tésztafőzőlével. Kapcsoljuk alá a tüzet, locsoljuk meg az olívaolajjal és szórjuk rá a parmezánt és a borsot is. A serpenyő folyamatos mozgatása mellett várjuk, amíg az olajból, parmezánból és a tésztavízből egy selymes mártás képződik a tészta körül.

  2. Energia 1 adagban: 485 kcal Fehérje: 17 gramm Zsír: 24 gramm Szénhidrát: 49 gramm

    Mentes infó: Cukormentes, Vegetáriánus

    Kolbászos-paprikás metélt
  3. Készítsük elő a hozzávalókat. A kolbászt vágjuk apró kockákra, a salottahagymát aprítsuk fel, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. A kápia paprikát is vágjuk kockákra és amíg fő a tésztánk, egy serpenyőben először kevés olívaolajon süssük ki a kolbász zsírját, adjuk hozzá a többi alapanyagot a parmezán kivételével. Tegyük bele a kifőtt tésztánkat, forgassuk össze. Ha száraznak ítéljük merjünk rá a tészta főzővízéből és szórjuk rá a parmezánt. Forgassuk a tésztát a mártásunkkal, amíg egy egynemű, fényes szószt nem kapunk a tészta körül.

  4. Energia 1 adagban: 526 kcal Fehérje: 22 gramm Zsír: 25 gramm Szénhidrát: 53 gramm

    Mentes infó: Cukormentes

    Pesto Concassé
  5. A paradicsom concassé egy előkészítési mód. A paradicsomok zöld csumarészét vágjuk ki, a héjat alul keresztirányba vágjuk be. Forrásban lévő vízbe tegyük a paradicsomot 2-3 percre, majd azonnal jeges vízbe tesszük és lehúzzuk a héját. Cikkekre vágjuk, kiszedjük a magházat, amit eltehetünk későbbre salátához, alapléhez és a fennmaradt hámozott paradicsomhúst vágjuk kockákra, ez a concassénk.

    A tésztánkat főzzük ki, tegyük serpenyőbe egy kevés főzővízzel, adagoljunk hozzá a pesztóból, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá frissen a paradicsomkockákat.

    A pesztó hozzávalóiból klasszikusan egy mozsárban, de akár egy aprítóban is készítsünk egy kenhető, nem túl sűrű, de nem is túl folyós krémet. Ha kell adagoljunk még hozzá olajat. A pesztóban a friss zöldfűszert, és az olajos magvat is lecserélhetjük másra. Klasszikusan fenyőmagot használnak az olaszok, de, ahogy a kesudió, úgy a mogyoró, a mandula, vagy akár a tökmag is könnyen beépíthető.