Zabpelyhes csirkemell, sült-pirított cikóriával, pácolt fehér sajttal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Zabpelyhes csirkemell, sült-pirított cikóriával, pácolt fehér sajttal image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 250   g Krémfehérsajt
    • 50   g Szárított paradicsom
    • 50   g Fekete olajbogyó
    • 10   szem bors
    • 2   szál Rozmaring
    • 2   szál Friss bazsalikom
    • 4   gerezd Fokhagyma
    • 1   darab babérlevél
    • 2   - 3   dl Extra szűz olívaolaj
    • 1   - 2   dl Napraforgóolaj
    • 6   darab Cikória
    • 600   g Csirkemell
    • 200   g Zabpehely
    • 200   g Búzafinomliszt
    • 4   darab Tojásfehérje
    • 20   g Vaj
    • 1   darab citrom
    • 6   - 8   dl Tej
    •  
    •   bors
    •   Kristálycukor

Előkészítés

    ZABPELYHES CSIRKEMELL

    A csirkemellet előző nap előkészítjük: sós-zúzott fokhagymás tejbe áztatjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. Emiatt sokkal porhanyósabb, szaftosabb, aromásabb lesz a hús. Másnap a tejből kivesszük, majd szárazra töröljük. Éles késsel hosszában kettévágjuk, ügyeljünk arra, hogy megtartsa a jellegzetes alakját! Klopfolni, ütögetni nem szükséges, csak roncsoljuk vele a hús természetes rostszerkezetét.  A csirkemellet megsózzuk, majd először lisztbe, aztán tojásfehérjébe, végül zabpehelybe forgatjuk. (Ha csupán tojásfehérjébe panírozunk, a bunda vékonyabb, roppanós lesz.) Az előkészített csirkét félretehetjük a tálalásig.

    PÁCOLT KRÉMFEHÉRSAJT

    A sajtot ízlésünknek megfelelően kézzel morzsoljuk nagyobb, rusztikus darabokra, vagy késsel vágjuk kockákra. Ezt követően nincs más dolgunk, mint összekeverni a kockára vágott szárított paradicsommal, a félbevágott fekete olívabogyóval és a négybe vágott, három gerezd fokhagymával, rozmaringgal, babérral, bazsalikommal és egész borssal.

    Egy befőttes üvegbe kanalazzuk a sajtos keveréket, és annyi olívaolajjal öntjük fel, hogy teljesen ellepje. Hűtőbe tesszük, és minimum 3–4 napot érleljük, a legszebb arcát azonban kb. 5–6 nap múlva mutatja. Célszerű felhasználás előtt kb. egy órával kivenni a hűtőből, hogy a megdermedt olaj kiolvadjon, és a sajt se legyen „hűtőhideg”!

    SÜLT CIKÓRIA

    A cikória egy keserű salátanövény, emiatt sokan nem kedvelik. Azonban az alábbi elkészítési móddal nem csak a keserűsége tűnik el, hanem eddig ismeretlen aromái is előbújnak! A cikóriát félbevágjuk, és lobogó, sós vízben 1–2 percig főzzük, majd hideg vízben kissé lehűtjük. Konyharuhára terítjük, és hagyjuk kicsit lecsepegni. Egy sütőpapírral leterített tepsire olívaolajat csurgatunk, rátesszük a félig főtt cikóriát, megsózzuk, kevés cukorral is meghintjük, majd még egyszer meglocsoljuk olívával.

    190 °C-ra előmelegített sütőben sütjük először az egyik oldalát, majd ha szépen megpirult, megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Nagyjából 10–10 percet sütjük oldalanként. nHa a cikória elkészült, a tepsit kivesszük a sütőből, és félretesszük tálalásig, vagy a sajthoz hasonlóan olajban eltéve 3–4 napig is eláll, és ha szükségünk lesz rá, csak elővesszük.

    TÁLALÁS

    A zabpelyhes csirkemellet kevés olajban aranysárgára sütjük, közben egy másik serpenyőben kevés vajat hevítünk. Ebben megpirítjuk a sütőben már előzőleg megsütött cikóriát. Közben ízesíthetjük pár csepp citromlével és egy kevés citromhéjjal, frissen őrölt feketeborssal, továbbá – ha szükséges még – sózhatjuk is. Először tányérra rendezzük a sült-pirított cikóriát, majd a csirkemellet, végül gazdagon kanalazunk a pácolt sajtból is a cikóriára. Érdemes a sajt pácolásához használt olívával is meglocsolni, valamint frissen reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük.