ZABPELYHES CSIRKEMELL
A csirkemellet előző nap előkészítjük: sós-zúzott fokhagymás tejbe áztatjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. Emiatt sokkal porhanyósabb, szaftosabb, aromásabb lesz a hús. Másnap a tejből kivesszük, majd szárazra töröljük. Éles késsel hosszában kettévágjuk, ügyeljünk arra, hogy megtartsa a jellegzetes alakját! Klopfolni, ütögetni nem szükséges, csak roncsoljuk vele a hús természetes rostszerkezetét. A csirkemellet megsózzuk, majd először lisztbe, aztán tojásfehérjébe, végül zabpehelybe forgatjuk. (Ha csupán tojásfehérjébe panírozunk, a bunda vékonyabb, roppanós lesz.) Az előkészített csirkét félretehetjük a tálalásig.
PÁCOLT KRÉMFEHÉRSAJT
A sajtot ízlésünknek megfelelően kézzel morzsoljuk nagyobb, rusztikus darabokra, vagy késsel vágjuk kockákra. Ezt követően nincs más dolgunk, mint összekeverni a kockára vágott szárított paradicsommal, a félbevágott fekete olívabogyóval és a négybe vágott, három gerezd fokhagymával, rozmaringgal, babérral, bazsalikommal és egész borssal.
Egy befőttes üvegbe kanalazzuk a sajtos keveréket, és annyi olívaolajjal öntjük fel, hogy teljesen ellepje. Hűtőbe tesszük, és minimum 3–4 napot érleljük, a legszebb arcát azonban kb. 5–6 nap múlva mutatja. Célszerű felhasználás előtt kb. egy órával kivenni a hűtőből, hogy a megdermedt olaj kiolvadjon, és a sajt se legyen „hűtőhideg”!
SÜLT CIKÓRIA
A cikória egy keserű salátanövény, emiatt sokan nem kedvelik. Azonban az alábbi elkészítési móddal nem csak a keserűsége tűnik el, hanem eddig ismeretlen aromái is előbújnak! A cikóriát félbevágjuk, és lobogó, sós vízben 1–2 percig főzzük, majd hideg vízben kissé lehűtjük. Konyharuhára terítjük, és hagyjuk kicsit lecsepegni. Egy sütőpapírral leterített tepsire olívaolajat csurgatunk, rátesszük a félig főtt cikóriát, megsózzuk, kevés cukorral is meghintjük, majd még egyszer meglocsoljuk olívával.
190 °C-ra előmelegített sütőben sütjük először az egyik oldalát, majd ha szépen megpirult, megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Nagyjából 10–10 percet sütjük oldalanként. nHa a cikória elkészült, a tepsit kivesszük a sütőből, és félretesszük tálalásig, vagy a sajthoz hasonlóan olajban eltéve 3–4 napig is eláll, és ha szükségünk lesz rá, csak elővesszük.
TÁLALÁS
A zabpelyhes csirkemellet kevés olajban aranysárgára sütjük, közben egy másik serpenyőben kevés vajat hevítünk. Ebben megpirítjuk a sütőben már előzőleg megsütött cikóriát. Közben ízesíthetjük pár csepp citromlével és egy kevés citromhéjjal, frissen őrölt feketeborssal, továbbá – ha szükséges még – sózhatjuk is. Először tányérra rendezzük a sült-pirított cikóriát, majd a csirkemellet, végül gazdagon kanalazunk a pácolt sajtból is a cikóriára. Érdemes a sajt pácolásához használt olívával is meglocsolni, valamint frissen reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük.