Előkészítés
Könnyű sofritot készítünk: kevés finomra vágott hagymán, minimális reszelt sárgarépát, valamivel több gyökérzellert, angol zellert és egy kis fokhagymát párolunk. Színt ne kapjon, csak pároljuk a zsiradékon.
Ha összeesett a zöldség, egy kis rozét elpárologtatunk rajta, leheletnyi fűszerpaprikát szórhatunk rá, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és az idő közben félbevágott koktélparadicsomokat.
Összepároljuk, kicsit sűrítjük, majd pár kanál olívaolajat adunk hozzá és igen selymesre, simára, sűrűre turmixoljuk a paradicsomártást.
Íze legyen pikáns édeskés a gyökérzöldségektől és savas a paradicsomtól, selymes az olívától.
A paprikák héját megégetjük és a nagy részét lekaparjuk. A magházat eltávolítjuk, a paprikák csücskébe egy apró lyukat szúrunk egy kiskéssel. Egy fej héjas fokhagymát enyhén sózva, olajozva, alufóliába csomagolva 150 fokos sütőbe téve puhára sütjük.
A padlizsánt meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd viszonylag sok zsiradékban lassan aranyszínűre sütjük. Ha kész a padlizsán, leszűrjük, hagyjuk csepegni, majd ugyanebben a zsiradékban hasonló módon megsütjük a cukkinit is, végül a gyalult tököt is.
Elkészítjük a tölteléket: a kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntve hagyjuk pihenni, míg megpuhul. Keverő tálba tesszük a sült zöldségeinket, hozzáadjuk a kuszkuszt, rengeteg aprított zellerzöldet, végül az idő közben, héjában sült vajpuha, krémes fokhagymát.
Alaposan összedolgozzuk, ízesítjük sóval és borssal.Megtöltjük a paprikákat, amit tűzálló tálba teszünk, nyakon öntjük a mártással, felforraljuk és előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük 30-40 percre. Ha kész, meghintjük rengeteg vékonyra szelt angol zellerrel és zellerszárral.
Paradicsommártás:
Töltött paprika: