Egy öntöttvas lábasban az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Beletesszük a húst, és szárított kakukkfüvet adunk hozzá. A két sárgarépát és a karalábét meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd a raguba forgatjuk. Felöntjük 3 dl vízzel vagy alaplével, és 140 °C-os sütőben, 2–2,5 óra alatt, fedő alatt teljesen puhára pároljuk.
Zöldséges sertésragu sárgarépás burgonyapürével
Hozzávalók
4
Adag
-
- 2 evőkanál Napraforgóolaj
- 1 fej Hagyma
- 2 gerezd Fokhagyma aprítva
- 1 evőkanál Pirospaprika
- 1 kávéskanál Kakukkfű
- 50 dkg Sertés gulyáshús
- 4 darab Sárgarépa
- 1 darab Karalábé
- 3 dl Alaplé (leszűrt) vagy víz
- 1 kg Burgonya
- 1 dl Tej
- 5 dkg Vaj
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
Előkészítés
Közben hagyományos módon burgonyapürét készítünk, de a burgonyával együtt puhára főzünk két feldarabolt sárgarépát is. Áttörjük a krumplit és a répát, kikeverjük a tejjel és a vajjal, sóval, borssal ízesítjük. A sertésragut elosztjuk 4–6 kivajazott, hőálló tálkában vagy 1 nagy tálban, és a tetejét befedjük a sárgarépás burgonyapürével. 200 °C-os sütőben 15 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul. Ha elkészült, hagyjuk pihenni, langyosan a legfinomabb, de hidegen is kiváló, úgy pedig gyönyörű a metszés felülete. Igazi hidegtálas sült csemege a burgonyasalátával.