Zöldséges sertésragu sárgarépás burgonyapürével

Zöldséges sertésragu sárgarépás burgonyapürével image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 2   evőkanál Napraforgóolaj
    • 1   fej Hagyma
    • 2   gerezd Fokhagyma aprítva
    • 1   evőkanál Pirospaprika
    • 1   kávéskanál Kakukkfű
    • 50   dkg Sertés gulyáshús
    • 4   darab Sárgarépa
    • 1   darab Karalábé
    • 3   dl Alaplé (leszűrt) vagy víz
    • 1   kg Burgonya
    • 1   dl Tej
    • 5   dkg Vaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors

Előkészítés

  1. Egy öntöttvas lábasban az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Beletesszük a húst, és szárított kakukkfüvet adunk hozzá. A két sárgarépát és a karalábét meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd a raguba forgatjuk. Felöntjük 3 dl vízzel vagy alaplével, és 140 °C-os sütőben, 2–2,5 óra alatt, fedő alatt teljesen puhára pároljuk.

  2. Közben hagyományos módon burgonyapürét készítünk, de a burgonyával együtt puhára főzünk két feldarabolt sárgarépát is. Áttörjük a krumplit és a répát, kikeverjük a tejjel és a vajjal, sóval, borssal ízesítjük. A sertésragut elosztjuk 4–6 kivajazott, hőálló tálkában vagy 1 nagy tálban, és a tetejét befedjük a sárgarépás burgonyapürével. 200 °C-os sütőben 15 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul. Ha elkészült, hagyjuk pihenni, langyosan a legfinomabb, de hidegen is kiváló, úgy pedig gyönyörű a metszés felülete. Igazi hidegtálas sült csemege a burgonyasalátával.