Minden jót, jó áron!

Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával és kolbásszal

Nehézségi fok Könnyű
Elkészítés 0perc
Főzés 1:20óra
Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával és kolbásszal image

Hozzávalók

4 Adag
150 g Gyufatészta
2 fej Vöröshagyma
6 evőkanál Kacsazsír
0.5 darab Paradicsom
0.5 darab Hegyes, erős zöldpaprika
1 dl Száraz fehérbor
1 kávéskanál Fűszerpaprika
200 g Burgonya
1 evőkanál Keményítő
120 g Tejföl
150 g Szeletelt, paprikás szárazkolbász
1 darab Citrom kifacsart leve
1 köteg Petrezselyem
1 evőkanál Ecet

Elkészítés

    Első lépésként 200 Celsius-fokos sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát. Néhány perc, míg kissé elszínesedik és felszáll az illata. Ha elkészült, vegyük ki, hagyjuk kihűlni.

    Közben finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát lassan párolunk-pirítunk egy kevés kacsazsíron. Adunk hozzá aprított paradicsomot és erőspaprikát, néhány percig tovább pároljuk, végül felöntjük egy kis fehérborral, szórunk rá egy kanál fűszerpaprikát is, ízesítjük sóval. Ha felforrt és a bor is kissé elpárolgott, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8-10 cm-rel ellepje az alapot. Főzzük 5-10 percig, közben egy serpenyőben alaposan pirítsuk meg a burgonyát szintén egy kevés kacsazsíron! Ha külön lepirítjuk, egyrészt extra íz kerül majd a lébe, másrészt nem lesz morzsalékos, szétázós a burgonyalevesben!

    Ha szépen megpirult a burgonya, hozzáadhatjuk a levesalaphoz. Amíg felforr a leves újra, addig a kacsazsíros edényben, amiben a burgonyát pirítottuk, süssük meg a vékonyra szelt szárazkolbászt, szinte chips-szerűre. Amikor kész, szalvétával bélelt edényben csepegtessük le a zsírját. Ha újra felforrt a leves, akkor forraljuk még öt percig, majd adjuk hozzá a pirított gyufatésztát is. További öt percig főzzük, közben egy kis keményítős vízzel és pár kanál tejföllel sűrítsük be vékonyan. A tejfölhöz adjunk bátran a lobogó levesből egy-két decit, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek! Külön pirított ropogós kolbászkarikákat, néhány csepp citromlevet és ecetet teszünk bele, illetve megszórjuk bőségesen aprított petrezselyemmel és petrezselyemszárral. Forrón fogyasszuk!